Se preconizează că piața globală de telefonie mobilă va ajunge la 1351,8 miliarde de dolari până în 2025. Numărul combinat de aplicații disponibile în Apple App Store și Google Play Store depășește 5 milioane. Costul scăzut al internetului și explozia numărului de aplicații mobile în fiecare zi nu numai că au sporit riscurile de securitate cibernetică pentru aplicațiile mobile, dar au creat și noi riscuri de securitate cibernetică. Potrivit unui raport de cercetare realizat de Gartner, peste 75% dintre aplicațiile mobile nu trec testele de securitate de bază.
Progresele tehnologice au făcut ca telefoanele inteligente să fie mai ieftine, mai puternice și astfel
numărul de utilizatori de telefoane inteligente la nivel mondial este în creștere și a depășit 3,8 miliarde, iar numărul total de telefoane mobile va depăși pragul de 5 miliarde în 2021. Telefoanele inteligente au devenit noul instrument utilitar și au făcut portabil accesul la serviciile bancare mobile, la aplicațiile de birou, la jocurile de noroc și la plata utilităților la îndemâna noastră. De asemenea, telefonul mobil a deschis un spațiu nou și confortabil pentru infractorii cibernetici. Aceștia fură date, scurg informații sensibile în domeniul public și încearcă să paralizeze întregul ecosistem de smartphone-uri.
Odată cu creșterea numărului de aplicații mobile care utilizează mai multe platforme și cu creșterea numărului de descărcări de la utilizatori, infractorii cibernetici nu ar fi putut cere un moment mai bun pentru a prospera, deoarece numărul de descărcări de aplicații mobile crește exponențial. Cele mai multe date critice ale utilizatorilor, inclusiv datele bancare, detaliile de contact și parolele, sunt ușor accesibile hackerilor prin intermediul telefoanelor inteligente. În plus, pentru un smartphone slab securizat, accesarea cardurilor de credit, a e-mailurilor și a informațiilor personale devine noua țintă a hackerilor. Telefoanele mobile au devenit mai predispuse la atacuri cibernetice sofisticate, iar un singur atac cibernetic asupra unui smartphone este suficient pentru a paraliza afacerile și viața personală.
În continuare sunt prezentate câteva dintre principalele atacuri de securitate cibernetică care au loc pe platformele smartphone.
- Amenințarea cibernetică între dispozitive: Amenințările între dispozitive apar atunci când aplicațiile permit utilizatorilor de smartphone să descarce mai întâi aplicația de pe computer și apoi pe un dispozitiv smartphone.
- Securitatea App Store: Mai mult de 90% dintre aplicațiile mobile sunt predispuse la amenințări de securitate cibernetică. Toate tipurile de gadgeturi mobile sunt predispuse la astfel de atacuri cibernetice, deoarece se adresează unei game masive de dispozitive, necesități ale sistemului de operare și verificări ale magazinelor de aplicații. Este necesar să se controleze toate componentele hardware și software, ceea ce nu este posibil în epoca actuală a dispozitivelor mobile.
- Hardware IoT: Dispozitivele IoT au rolul de a colecta date despre utilizatori și de a le valorifica pentru luarea de decizii inteligente. Cu toate acestea, telefoanele mobile își permit să stabilească conexiuni cu alte sisteme de operare. Acest proces sporește riscurile de securitate și poate scăpa de sub control în orice moment.
- Programe malware mobile: Gadgeturile mobile sunt întotdeauna predispuse la atacuri troiene, programe spion, viruși și programe malware. Acestea sunt mijloace simple prin care hackerii pot fura datele, iar cele mai bune modalități sunt prin e-mail și prin descărcări de link-uri.
- Accesul ilegal: Accesul neautorizat la conturi digitale, inclusiv conturi bancare, rețele sociale, e-mail și alte aplicații.
- Un singur dispozitiv pentru scopuri multiple: Persoanele de la nivel corporativ au întotdeauna de-a face cu informații sensibile și private. Astfel, datele cu risc ridicat sunt întotdeauna expuse riscului de a fi amestecate cu datele personale dacă angajații fac totul pe același dispozitiv.
Orice fel de breșă în securitatea aplicației mobile poate fi catastrofală pentru proprietarii de afaceri, dezvoltatorii și persoanele fizice. Prin urmare, trebuie să fim în alertă, să fim instruiți și să fim conștienți de amenințările cibernetice pentru a face față amenințărilor avansate de securitate cibernetică și pentru a ne proteja aplicațiile mobile de hackeri.
Modalități de a vă proteja aplicațiile mobile împotriva amenințărilor de securitate cibernetică
- Asigurarea faptului că aplicațiile mobile sunt securizate prin proiectare:
- Pentru a asigura securitatea de la un capăt la altul a oricărei aplicații, este necesar ca securitatea să fie pusă în centrul dezvoltării prin pregătirea modelului de amenințare încă de la început. Cea mai bună abordare este de a face un brainstorming și de a angaja hackeri etici pentru a identifica toate deficiențele.
Aceasta va contribui la aplicarea unor măsuri de securitate de fier. Este foarte recomandat să apelați la ajutorul unor experți profesioniști în securitate cibernetică pentru a testa nivelul de securitate și a identifica toate vulnerabilitățile aplicației. - Securitatea aplicației devine și mai critică în cazul în care aplicația este utilizată pentru a rula un site de comerț electronic sau o afacere. Deoarece posibilitatea unei breșe în aplicație ar duce la pierderea datelor sensibile ale utilizatorilor, inclusiv a numerelor de telefon, a numerelor de cont bancar și a datelor de credit. Salvgardarea și protecția informațiilor personale identificabile (PII) ar trebui să fie prioritatea principală pentru orice aplicație de comerț electronic bazată pe mobil.
- Pentru a asigura securitatea de la un capăt la altul a oricărei aplicații, este necesar ca securitatea să fie pusă în centrul dezvoltării prin pregătirea modelului de amenințare încă de la început. Cea mai bună abordare este de a face un brainstorming și de a angaja hackeri etici pentru a identifica toate deficiențele.
- Managementul dispozitivelor mobile (MDM)
- Securitatea online a aplicațiilor depinde în mare măsură de tipul de dispozitiv mobil utilizat și de protecția care însoțește dispozitivul respectiv. Cele mai multe smartphone-uri se bazează fie pe iOS, fie pe Android și, deoarece ambele sisteme de operare se comportă diferit, trebuie să înțelegem abordarea pe care aceste două sisteme de operare o adoptă pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile. Datele acumulate pe orice dispozitiv pot cauza o breșă de securitate și, astfel, pot duce la pierderea de informații.
- Criptarea este cel mai bun mod de gestionare a dispozitivelor mobile. Metodele de criptare, cum ar fi Advanced Encryption Standard pe 256 de biți, reprezintă un bun punct de plecare. Cu cât criptarea este mai mare, cu atât sunt mai bune măsurile de securitate împotriva infractorilor cibernetici. Securitatea datelor este legată în mod fundamental de metodele de criptare utilizate și folosite pe un dispozitiv mobil. În plus, în timp ce se finalizează securitatea cibernetică a aplicațiilor mobile, este imperativ să se ia în considerare gestionarea cheilor de criptare.
- Conștientizarea utilizatorilor și cele mai bune practici de utilizare a telefoanelor mobile ar trebui să fie utilizate în fiecare zi, de exemplu, înainte de a instala orice aplicație mobilă, ar trebui să se înțeleagă corect aplicația și ceea ce face aceasta, altfel securitatea dispozitivului mobil ar fi ușor de încălcat.
- Înfășurarea aplicației
a. App Wrapping separă aplicația dvs. mobilă de restul dispozitivelor prin capturarea acesteia într-o zonă sigură. Dezvoltatorii care utilizează un furnizor MDM primesc această opțiune în mod automat. Prin setarea câtorva parametri, puteți segmenta aplicația fără a scrie niciun cod.
4. Autentificare securizată a utilizatorului
- Implementarea unei autentificări și autorizări securizate a utilizatorilor este esențială pentru securitatea oricărei aplicații mobile. Este esențial să se stabilească faptul că aplicația este rulată de un utilizator autentic pentru a preveni accesul hackerilor și al programelor malware la aceasta. Cele mai multe infracțiuni de securitate cibernetică se produc prin intermediul unui program malware care vine sub forma unui mesaj, e-mail sau descărcare. Identificarea de către utilizator a acestor mesaje spam este necesară și este acum o necesitate pentru a minimiza atacurile cibernetice asupra telefoanelor mobile.
- În timpul configurării autentificării utilizatorului, acesta trebuie să se asigure că include toate punctele esențiale de confidențialitate, identitate, gestionare a sesiunilor și caracteristici de securitate mobilă. Pentru o autentificare mai puternică a utilizatorilor, ar trebui să se aplice 2FA (autentificare cu doi factori) sau MFA (autentificare multifactorială).
- Întărirea sistemului de operare:
- Există mai multe metode de întărire a sistemului de operare pentru o securitate sporită a sistemului dvs.
- aplicație mobilă. De exemplu, instalarea periodică de actualizări hardware contribuie la îmbunătățirea arhitecturii de securitate a telefonului mobil. În plus, utilizatorii trebuie să țină pasul cu patch-urile lansate pentru o mai mare securitate a telefoanelor mobile și să rămână la curent cu cele mai recente mostre de cod și să înțeleagă instrumentele comerciale de cod static.
- Securitatea interfețelor de programe de aplicații sau a API-urilor:
- Este satisfăcător și oferă o mai mare siguranță dacă API-urile gestionează toate datele și logica de afaceri a aplicațiilor mobile. API-urile asigură securitatea datelor în orice stare, inclusiv în tranzit sau în statică. Este una dintre cele mai favorabile caracteristici de securitate ale oricărei aplicații mobile.
- Se recomandă implementarea stratului de socluri securizate (SSL) (un protocol informatic care asigură securitatea prin criptare) cu criptare pe 256 de biți pentru a asigura securitatea datelor în tranzit. Iar pentru datele în repaus, se poate securiza atât originea, cât și dispozitivul. Asigurarea implementării API-urilor cu autentificare la nivel de aplicație reprezintă un pas înainte în ceea ce privește securitatea cibernetică mobilă. Păstrați datele sensibile în memorie și asigurați-vă că numai persoanele autorizate utilizează serviciile.
- Obținerea de servicii de specialitate de către experți cibernetici
- Pentru siguranța dispozitivelor mobile și a aplicațiilor profesionale, se recomandă ca angajarea unui profesionist în domeniul securității cibernetice să fie un bun început pentru a înțelege și a atenua amenințările cibernetice încă de la început. Cei mai mulți experți credibili în securitate cibernetică au un certificat de master în securitate cibernetică și ar putea fi utili pentru a submina principalele amenințări la adresa securității, deși, da, este mai bine recomandat pentru o organizație, deoarece experții în securitate cibernetică sunt în general costisitori și, prin urmare, este o soluție bună pentru un angajament la nivelul întregii organizații.
Concluzie:
Nevoia de securizare a smartphone-ului este iminentă și ar deveni un risc de prioritate ridicată în
viitor, pe măsură ce tot mai multe aplicații de afaceri și informații legate de muncă devin compatibile cu dispozitivele mobile. În zilele noastre, multe dintre organizații integrează o mulțime de aplicații interne în smartphone-uri pentru a facilita accesul angajaților, astfel încât a devenit esențial ca organizațiile să acorde o atenție sporită securizării aplicațiilor mobile împotriva amenințărilor periculoase la adresa securității cibernetice. În plus, este esențial să se identifice potențialele amenințări cu care se așteaptă să se confrunte și să se înțeleagă pentru a identifica amenințarea și pentru a lua măsuri de atenuare a riscurilor. Persoanele trebuie să devină experți în tehnologie cibernetică în operarea și stocarea datelor critice și trebuie să se autoinstruiască în ceea ce privește identificarea unui risc cibernetic și modul corect de abordare a problemei.
Odată ce ați identificat amenințările la adresa securității care vă afectează aplicația mobilă, vă va fi mult mai ușor să abordați amenințarea reală. Nerespectarea unui set de practici recomandate pentru securizarea datelor și a informațiilor importante de pe un smartphone are o semnificație gravă și poate duce la breșe de securitate mobilă care ar putea costa o persoană și o organizație pierderi grele atât pe plan profesional, cât și personal. Este timpul ca securitatea cibernetică mobilă să fie luată în serios ca parte a practicii zilnice și să lucrăm împreună pentru a submina infracțiunile cibernetice din prezent.
2023-03-10